Perulu çiftçi dostumuz Nick Trado ile yaban mersini üretimi
Yaban mersininin üretimini, yetiştirme koşullarını, hasat kriterlerini, saklama koşullarını üretici dostlarımıza sorduk. Peru’daki üretici dostumuz Nick Tirado sizler için anlatıyor…
Yaban mersini yetiştiriciliği için iklim koşulları nasıl olmalıdır?
Hangi yaban mersini türünü yetiştirdiğinize göre değişmektedir. Highbush ve Rabbit Eyes isimli iki tür bulunmaktadır. Kuzey kesimlerindeki Highbush cinsi için, çiçek ve filizlenme sürecinden önce 600 saat veya daha fazla dinlenme sürecine ihtiyaç duyulur. Güney kesimlerinde Highbush cinsi, sıcak ve ılık iklimde gelişebilir; çünkü ne soğutma ne de bekleme sürecine ihtiyaç duymaz. Rabbit Eyes cinsi ise 300 saat ve üzeri soğutma süresine, ılıman iklime ihtiyaç duyar ve yılın ortasında hasat edilmeye başlar.
Yaban mersini yetiştiriciliği için Peru topraklarının avantajları nedir?
Topraklarının çeşitliliği, kumlu topraklar, saf su, haşere ve hastalıkları önleme adına teknik yönetmelikler, gıda güvenlik programları, önemli pazarlardaki ticari anlaşmalar, lojistik altyapısı ve şartların netliği açısından Peru, bu gibi konularda çeşitli avantajlara sahiptir.
Peru’da yetişen türler nelerdir?
Peru toprakları yüksek volümlü olarak Biloxi ismindeki türün yetiştirilmesine uygundur. Fakat sürekli olarak ürün geliştirmek adına yeni türlerin uygunluğuna dair araştırmalarımız devam etmektedir.
Siz hangi yaban mersini cinsini yetiştiriyorsunuz?
Bizler ağırlıklı olarak Biloxi, Emerald ve Ventura cinslerini yetiştiriyoruz. Bu cinsler, son yıllardaki değerlendirmelerimize göre en iyi yetiştirilme performansına sahip. Tüm bunların yanı sıra, eko-sisteme uyum sağlayan çeşitlilikte ürün denemeleri ve çalışmaları gerçekleştiriyoruz.
Yetiştirdiğiniz ürünler Global GAP standartlarına uygun mudur?
Evet. Tüm ürün gruplarımız Global GAP standartlarına uygundur.
Peru’da yaban mersini hasadı ne zaman yapılmaktadır?
Üretimlerimiz Temmuz ayında başlar ve Aralık ayında tamamlanır.
Yaban mersini yetiştiriciliğinin zorlukları nelerdir?
Peru’da, suyun doğru pH ve EC (tuz oranı) oranları açısından yeterliliği temel etken olmakla beraber, yine toprağın kök seviyeleri açısından gerekli gözenek ve pH oranlarına sahip olması ve bu oranlarda gerekli olan seviyelerin sürekliliğinin olup olmaması gibi yaban mersini yetiştiriciliğini etkileyen unsurlar bulunmaktadır. Genetik yapılarına göre doğru iklimi bulmak çok önemlidir. Bu sebeple üretime başlamadan önce, en doğru bilgileri alarak başlanmasını öneriyoruz.
Taze yaban mersininin faydaları nelerdir?
Yaban mersininin sağlığınız için inanılmaz faydaları bulunmaktadır ve bu yüzden süper yiyecek olarak isimlendirilmektedir. Uzmanların araştırmalarına göre, yaban mersini yemek yüksek antioksidan içerdiği için kalp krizi riskini azaltır, kanserden korur, idrar yolları enfeksiyonunu engeller, hafızayı güçlendirir ve kilo vermeye yardımcı olur.
Tüketiciler taze yaban mersini alırken nelere dikkat etmelidirler?
Yaban mersininin kendi yapısı gereği üretmiş olduğu wax*, meyveyi dış etkenlerden koruyan doğal bir koruyucudur ve aynı zamanda bu yapı meyvenin tazeliğinin göstergesidir. Sertlik, yine tazeliğin en karakteristik göstergesidir. Ebat ve tatlılık ise müşterilerin zevkine göre farklılık gösteren bir etkendir.
Taze yaban mersini nasıl muhafaza edilir?
Yaban mersinini en ideal saklama koşulu, 2-4 derecelik buzdolabında, yıkamadan saklamaktır.
*Wax: Tüm bitkilerin, toprak üstü organlarının dış yüzeyinde, depolanmış halde “epikutikular mum” olarak adlandırılan bir mum tabakası bulunur. Meyveler üzerindeki ince yapılı mum birikimi, çıplak göze toz kaplanmış hissi veren küçük kristaller, meyve pusu olarak adlandırılır ve genelde meyveye donuk bir görüntü verir. Doğal mumlar, az miktarda serbest yağ asitlerini de içerirler. Bu mum tabakası, bitkiden transpirasyonla su kaybını azaltır, fitopatojenlerin girişini engeller, bitki dokularını fiziksel aşınmadan korur ve yağışların yüzeyden süzülmesini sağlar.
Siz de dunyaninmeyvesi.com‘da Verita DrBlue yaban mersinini online sipariş verebilirsiniz.
Henüz Hiç Yorum Yapılmamış!
İlk Yorumu Sen Atmak İster Misin?