12 Temmuz 17
Sağlık

Beslenmenizde Hindistan cevizine yer açın

Alev Tekeli Karagülle / Beslenme Danışmanı

Taze iken yeşil bir kabukla kaplı olan Hindistan cevizi, kurudukça kahverengi bir kabukla kaplanır. Kabuğu kırılıp içine ulaşıldığında ilk olarak çok besleyici ama kalori değeri düşük olan Hindistan cevizi suyuna ulaşılır. Bu su, Hindistan cevizi sütü ile karıştırılmamalıdır. Süt, Hindistan cevizinin etli kısmı ezilerek elde edilir. Suyu boşaltıldıktan sonra oldukça tatlı ve lezzetli olan etli kısma ulaşılır. Bu beyaz renkli, etli kısım yenilebilir.

 

Hindistan cevizi araştırmalara konu olmuştur

1960- 70’li yıllarda yapılan araştırmalarda, Hindistan cevizinin sağlık açısından faydaları üzerinde durulmaya başlanmış ve bu besin kaynağı daha detaylı incelemelere konu olmuştur. Pasifik Adaları ve Asya’da yaşayan insanların beslenme seçeneklerinde tercih ettikleri Hindistan cevizi, sağlıkları açısından olumlu sonuçlar göstermiştir. Örneğin bu kişilerin kalp damar rahatsızlıkları, kanser ve diğer dejeneratif hastalıklarından oldukça uzak kalabilecek durumda sağlıklı kişiler olduğu görülmüştür.

 

Yine Tokelau ve Pakapuka adalarında yaşayan kişilerin Hindistan cevizini çok tüketmelerinden dolayı, bu kişilerin sağlık durumları ciddi ve kapsamlı oranda araştırmaya alınmıştır. Araştırmada şaşırtıcı sonuçlar elde edilmiştir. Hindistan cevizinde doymuş yağ oranı oldukça fazla olduğu halde, bu kadar yağ oranı yüksek besin ile beslenen ada sakinlerinin kalp damar rahatsızlığı, kolon kanseri ve damar sertliği gibi rahatsızlıklardan neredeyse tamamen uzak olduğu görülmüştür.

 

Hindistan cevizi bize neler sunuyor?

Suyu, yağı ve etli kısmıyla bir bütün olarak düşünüldüğünde 100g Hindistan cevizi 354 kcal enerji, 47g su, 33.5g yağ, 3.3g protein ve 15.2g karbonhidrat içermektedir. Göze çarpan en büyük bileşimi bitkisel doymuş yağ açısından zengin olmasıdır. Ancak bu doymuş yağ hayvansal kaynaklardan alınan doymuş yağlardan farklı olan MCFA denen orta zincirli yağ asitleridir.

 

 

 

 

Yağ olmadan yaşayamayız

İnsan vücudunun yağa ihtiyacı vardır. Yağ olmadan yaşayamayız. Yağ, hücrelerin yapısını oluşturan moleküllerden biridir. Enerji alabileceğimiz kaynak ve yaşamsal organlarımızı astar gibi sararak korumaktadır. Yağ bizler için çok önemli vitaminlerden A, D,E ve K vitaminlerini almamızı sağlar. Yağlar mideyi geç terk ettiği için tokluk hissi verir. Deri altı yağ dokusu vücut ısısının hızlı kaybını önler. Yağlar hakkında doğru bilgiye sahip olduğumuz süreçte doğru besinleri, doğru miktarlarda tercih etmekten korkmamalıyız.

 

 

 

Hindistan cevizi ne tür yağ içeriyor?

Hindistan cevizindeki yağın % 50’si laurik asittir. Orta zincirli yağ asitleri (MCFA) olarak bilinen bu yağ asidi doymuş yağ olmasına rağmen diğer yağlardan daha farklı sindirilmeleri nedeniyle sağlık açısından faydalı grupta inceleniyor.

 

 

 

 

 

 

 

Sindirim sistemi hastalıklarında yardımcıdır

Yağların çoğu ince bağırsakta sindirilirler, bu sindirim işlemi için enzimlere ve safra tuzlarına ihtiyaç vardır. Ancak orta zincirli yağ asitlerinde bu işleyiş tamamıyla farklıdır. Tüketildiklerinde çok çabuk sindirilmeye ve hemen ayrılmaya başlarlar. Mideden ince bağırsağa geldiklerinde çoktan ayrıştırılmış ve yağ asitlerine ayrılmış durumdadırlar. Dolayısıyla enzimlere, safra tuzlarına ihtiyaç duymazlar ve bu bile başlı başına sindirim sisteminin işini kolaylaştırmaktadır.

 

 

 

Antibakteriyel etkisi vardır

2009 yılında Journal of Investigative Dermatology dergisinde yayınlanan bir çalışmada aknelere karşı laurik asidin antimikrobiyal özellikleri incelenmiş ve cilt için güçlü bir antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu belirtilmiş. Laurik asit zararlı bakterileri öldürürken bağırsakların düzgün çalışması için yararlı olan iyimser bakterilere zarar vermezler.

 

 

 

 

 

 

Orta zincirli yağ asitleri doyma hissini kolaylaştırır

Karbonhidratlar mideyi en erken, yağlar ise geç terk eden besin öğeleridir. Yağların midede uzun süre kalmaları ve tokluk hissi oluşturmaları özelliği nedeniyle Hindistan cevizi zayıflama diyetlerinde kullanılabilir. Porsiyon ölçüsüne dikkat ederek Hindistan cevizini ister cips yaparak ister etli kısmını tüketerek ara öğünlerde sağlıklı atıştırma alternatifleri yaratabilirsiniz. Kalori değeri yüksek olduğu için Yaklaşık 20g Hindistan cevizini 1 porsiyon olarak düşünebilirsiniz.

 

 

 

Egzersiz sonrası Hindistan cevizi suyu

Journal of Physiological Anthropology’de (2002) yayınlanan bir çalışmada; 8 sağlıklı erkek gönüllüye 2 saat boyunca yoğun egzersiz yaptırılıyor. Sonrasında vücuttan kaybedilen sıvının yerine konması için taze Hindistan cevizi suyu, şekerli elektrolitli içecek ve normal su içirilerek karşılaştırma yapılıyor. Taze Hindistan cevizi suyunu tüketenlerde diğerlerine oranla midede daha az doluluk ve daha az mide bulantısı gözleniyor. Daha büyük miktarda tüketilmesi ise daha kolay oluyor.

 

 

 

Zengin ve besleyici

Sonuç olarak, doğal bir serinletici içecek olan taze Hindistan cevizi suyunun içilmesi egzersiz sonrasında tüm vücutta sıvının yerine koyulup dengelenmesi için kullanılabileceği vurgulanıyor. Hindistan cevizi suyunun bileşimi incelendiğinde 100g’da 19 kcal enerji ve 3.7g karbonhidrat içermektedir. 250mg potasyum, 105g sodyum, 25g magnezyum, 20g fosfor ve 24g kalsiyum içeriği ile
suyunun mineraller açısından zengin ve besleyici olduğunu söyleyebiliriz.

Hindistan cevizi ve Taze Hindistan cevizi meyvelerini dunyaninmeyvesi.com adresinden online sipariş verebilirsiniz.

 


 

Alev Tekeli Karagülle / Beslenme Danışmanı

Adölesan çağındaki çocukların, sosyo-ekonomik durumu yüksek ve sosyo-ekonomik durumu düşük eğitim kurumlarında beslenme farklılıklarının araştırılması konulu tezi ile 1994 Yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi, Başkent Üniversitesi Hastanesi ve Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesinde stajlarda bulundu. Türkiye Diyetisyenler Derneği üyesi olan Alev Tekeli Karagülle, 2007 ‘den bu yana Özel Papatya Polikliniği’nde beslenme danışmanlığı yapmaktadır.


 

Henüz Hiç Yorum Yapılmamış!

İlk Yorumu Sen Atmak İster Misin?

YORUM EKLEYİN

*

Meyveli Rehber’den haber almak için